środa, 16 listopada 2016

Pszenne bułki cebulowe

www.chleby.info

500 g mąki pszennej typ 650 (ewentualnie nieco niższy)
300 ml wody
1 średnia cebula (ok. 120 g)
20 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych)
odrobina oleju do smażenia cebuli
     
1. Zaczynamy od przesmażenia cebuli, czyli kroimy ją w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Dodajemy cały cukier i sól, mieszamy i smażymy na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut (mieszając od czasu do czasu) aż cebula zmięknie i lekko się zezłoci. Następnie wyłączamy patelnię i czekamy aż cebula przestygnie.

2. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. 10 minut przy pomocy robota kuchennego lub 15 minut ręcznie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy bułkę i układamy na blasze piekarnika.

4. Tępą stroną noża nacinamy każdą bułkę dość głęboko. Ponownie nakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż podwoją swoją objętość.

5. Następnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Bułki pieczemy przez 15 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz