poniedziałek, 28 listopada 2016
Chleb na miodzie ze słonecznikiem i orzechami włoskimi
500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
150 ml wody
150 m mleka
100 g miodu
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki drożdży instant)
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g ziaren słonecznika
CZYTAJ DALEJ »»
sobota, 26 listopada 2016
Pszenno-żytnie bułki z płatkami owsianymi i miodem na zakwasie pszennym
500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
150 g mąki żytniej typ 2000
80 g płatków owsianych górskich
100 g zakwasu pszennego
500 ml wody
30 g miodu
2 łyżeczki soli
CZYTAJ DALEJ »»
piątek, 25 listopada 2016
Chleb z ziaren bez mąki
100 g otrąb owsianych
100 g płatków owsianych
100 g pestek słonecznika
100 g pestek dyni
100 g siemienia lnianego
50 g ziaren orkiszu
40 g sezamu
10 g czarnuszki
150 ml maślanki
łyżeczka soli
4 duże jajka
CZYTAJ DALEJ »»
czwartek, 24 listopada 2016
Nocny chleb bez wyrabiania
500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
315 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży instant
CZYTAJ DALEJ »»
środa, 23 listopada 2016
Prosty chleb żytni z żurawiną na zakwasie
500 g mąki żytniej typ 720
150 g aktywnego zakwasu żytniego
450 ml wody
100 g suszonej żurawiny
1,5 łyżeczki soli
CZYTAJ DALEJ »»
wtorek, 22 listopada 2016
Biały chleb na zakwasie żytnim
500 g mąki pszennej typ 750
300 ml wody
100 g zakwasu żytniego
2 łyżeczki soli
CZYTAJ DALEJ »»
poniedziałek, 21 listopada 2016
Biały chleb na zakwasie pszennym
500 g mąki pszennej typ 750
285 ml wody
100 g zakwasu pszennego
2 łyżeczki soli
CZYTAJ DALEJ »»
niedziela, 20 listopada 2016
Razowy chleb z pestkami słonecznika
Zaczyn:
60 g zakwasu żytniego
60 ml wody
60 g mąki żytniej typ 2000
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
290 ml wody
320 g mąki pszennej typ 2000
2 łyżeczki soli
50 g ziaren słonecznika
CZYTAJ DALEJ »»
sobota, 19 listopada 2016
Pszenno-żytni chleb z ziarnami dyni i słonecznika
250 g mąki pszennej typ 750
250 g mąki żytniej typ 720
350 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych)
100 g ziaren słonecznika
100 g pestek dyni
CZYTAJ DALEJ »»
piątek, 18 listopada 2016
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Zaczyn:
650 ml wody
400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
100 g mąki żytniej typ 720
70 g (jedna pełna łyżka) aktywnego zakwasy żytniego
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
600 g mąki pszennej chlebowej typ 750
25 g soli (3-4 łyżeczki)
CZYTAJ DALEJ »»
czwartek, 17 listopada 2016
Bułki pszenno-owsiane
450 g mąki pszennej typ 650
320 ml mleka
60 g płatków owsianych górskich
20 g masła
40 g miodu
2 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych)
1,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
trochę miodu i płatki owsiane do nasmarowania i posypania bułek
CZYTAJ DALEJ »»
środa, 16 listopada 2016
Pszenne bułki cebulowe
500 g mąki pszennej typ 650 (ewentualnie nieco niższy)
300 ml wody
1 średnia cebula (ok. 120 g)
20 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych)
odrobina oleju do smażenia cebuli
CZYTAJ DALEJ »»
wtorek, 15 listopada 2016
Bułki orkiszowo-owsiane
350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g mąki owsianej
75 g płatków owsianych górskich
370 ml wody (300 ml wrzątku + 70 ml zimnej)
2 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych)
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
CZYTAJ DALEJ »»
poniedziałek, 14 listopada 2016
Bułki pszenno-żytnie z płatkami owsianymi
250 g mąki pszennej typ 750
200 g mąki żytniej typ 720
75 g płatków owsianych górskich
350 ml wody (300 ml wrzątku + 50 ml zimnej)
2 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych)
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
CZYTAJ DALEJ »»
niedziela, 13 listopada 2016
Pszenno-żytni chleb na zakwasie
Zaczyn:
65 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
45 g wody
1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
365 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
20 g maki żytniej typ 2000
250 g wody
łyżeczka soli
cały zaczyn
CZYTAJ DALEJ »»
sobota, 12 listopada 2016
Chleb pszenny na zakwasie żytnim (chleb z Vermont)
Zaczyn:
140 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
170 ml wody
30 g aktywnego zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
680 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
90 g mąki pszennej razowej
420 ml wody
20 g soli
CZYTAJ DALEJ »»
piątek, 11 listopada 2016
Chleb pszenno-żytni na zakwasie pszennym (chleb z Vermont)
Zaczyn:
140 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
170 ml wody
30 g aktywnego zakwasu pszennego
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
680 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
90 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
420 ml wody
20 g soli
CZYTAJ DALEJ »»
czwartek, 10 listopada 2016
Chleb pszenny na zakwasie pszennym (chleb z Vermont)
Zaczyn:
140 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
170 ml wody
30 g aktywnego zakwasu pszennego
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
680 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
90 g mąki pszennej razowej
420 ml wody
20 g soli
CZYTAJ DALEJ »»
środa, 9 listopada 2016
Najprostszy chleb pszenny z chrupiącą skórką
Na chleb (2 bochenki):
700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
300 ml wody
130 ml mleka
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki drożdży instant (albo około 20 g świeżych)
Na pomadę:
100 ml wody
1 czubata łyżeczka mąki
szczypta soli
CZYTAJ DALEJ »»
wtorek, 8 listopada 2016
Łatwy chleb pszenny na drożdżach
560 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
300 ml wody
20 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży instant
CZYTAJ DALEJ »»
poniedziałek, 7 listopada 2016
Pszenno-żytni chleb ziołowy (z rozmarynem)
480 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
150 g mąki żytniej typ 720
380 ml wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży instant
4 łyżeczki rozmarynu
CZYTAJ DALEJ »»
niedziela, 6 listopada 2016
Pikantny ciemny chleb pszenno-żytni z orzechami
500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
100 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
380 ml wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki (trochę bardziej czubate) kawy sypanej (nie rozpuszczalnej)
1 papryczka chili
2 łyżeczki suchych drożdży (lub ok. 25 g świeżych)
100 g posiekanych (nie za drobno) orzechów włoskich
CZYTAJ DALEJ »»
sobota, 5 listopada 2016
Chleb dyniowy z naczynia żeliwnego
240 g puree z dyni (
przygotowanego w ten sposób
)
480 g mąki pszennej
100 ml wody
2 łyżeczki suchych drożdży (lub 25-30 g świeżych)
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
CZYTAJ DALEJ »»
piątek, 4 listopada 2016
Domowe chlebki pita
3 szklanki mąki
1,5 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka suchych drożdży
CZYTAJ DALEJ »»
czwartek, 3 listopada 2016
Bułki śniadaniowe
500 g mąki pszennej typ 550
8 g drożdży instant (lub 25 g świeżych)
80 g masła
180 ml mleka
2 jajka
50 g cukru
1 łyżeczka soli
dodatkowo 1 jajko do posmarowania bułek
CZYTAJ DALEJ »»
środa, 2 listopada 2016
Bagietki pszenne
600 g maki pszennej typ 650
360 ml wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży instant (albo 20-25 g świeżych)
CZYTAJ DALEJ »»
wtorek, 1 listopada 2016
Chleb żytni na zakwasie
Zaczyn:
125 g mąki żytniej typ 2000
125 ml wody
100 g zakwasu
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
400 g mąki żytniej typ 2000
3 łyżeczki soli
400 ml wody
ulubione ziarna lub dodatki
CZYTAJ DALEJ »»
Nowsze posty
Starsze posty
Strona główna
Subskrybuj:
Posty (Atom)