150 g mąki żytniej typ 2000
200 ml wody
100 ml mleka
20 g świeżych drożdży
100 g pestek słonecznika
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy kilka minut, do połączenia się składników. Ciasto będzie się trochę kleiło, najlepiej więc mieszać łyżką lub przy pomocy robota kuchennego.
2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. Przekładamy do keksówki, przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
4. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 200 stopni.
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy kilka minut, do połączenia się składników. Ciasto będzie się trochę kleiło, najlepiej więc mieszać łyżką lub przy pomocy robota kuchennego.
2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. Przekładamy do keksówki, przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
4. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Super łatwy i pyszny! Jedynie muszę zwiększyć ilość soli, bo było jej odrobinę za mało.
OdpowiedzUsuń