Składniki na 2 bochenki:
600 g maki pszennej
100 g otrębów owsianych (plus trochę do posypania)
40 ml oleju roślinnego
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru
380 ml wody
50 g żurawiny
70 g śliwek suszonych
1. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, tzn. jedną śliwkę na trzy kawałki.
2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.
3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
4. Przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub stosownie natłuszczonych. I znów zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.
5. Tuż przed samym wsadzeniem chleba do piekarnika smarujemy go wodą i obsypujemy otrębami owsianymi.
6. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz