Zaczyn:
90 g mąki
55 ml wody
7 g drożdży instant
2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczka soli
Ciasto na chleb:
cały zaczyn
500 g mąki pszennej
100 g ciepłej wody
230 g ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju sezamowego
Tygrysia skorupka:
7 g drożdży instant
125 ml ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju sezamowego
1/2 łyżeczka soli
120 g mąki ryżowej
1. Robimy zaczyn: do miski wsypujemy drożdże, dodajemy cukier, zalewamy wodą i odstawiamy na 5 minut. Potem dodajemy pozostałe składniki na zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut.
2. Ciasto chlebowe: do zaczynu dodajemy wodę, mleko i cukier. Miksujemy mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta. Dodajemy olej, sól i stopniowo dosypujemy mąkę. Całość zagniatamy na średniej prędkości, aż ciasto się połączy. Ciasto ma odchodzić od boków miski. Jeśli jest zbyt klejące to dosypujemy jeszcze nieco mąki.
3. Wyjmujemy ciasto na lekko omączony blat i ugniatamy przez 4 minuty, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto ma zupełnie gładko odchodzić od ręki i w ogóle się nie kleić. Jeśli się klei to dodajemy jeszcze nieco mąki. Formujemy kulę i umieszczamy w natłuszczonej misce. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
4. Po wyrośnięciu uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy przez kilka sekund. Formujemy bochenek i zostawiamy na blasze do wyrośnięcia na 1 godzinę (pod przykryciem).
5. Na 15 minut przed końcem rośnięcia robimy tygrysią pastę do posmarowania chleba. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy trzepaczką.
6. Smarujemy cały chleb dokładnie grubą warstwą pasty (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). Czekamy 20 minut, już nie przykrywając chleba. Po tym czasie wkładamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 50 minut. Od razu po wyjęciu chleba spryskujemy go kilka razy wodą ze spryskiwaczki do kwiatów. Studzimy na kratce.
Smacznego!
Fantastycznie wygląda!
OdpowiedzUsuń