700 g mąki pszennej typ 550
3 łyżeczki soli
150 g siemienia lnianego
80 g płatków owsianych
700 g letniej wody
18 g drożdży instant (ok. 50 g świeżych)
1 łyżeczka cukru
1. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w dużej misce. Ciasto będzie raczej luźne i lepkie więc możemy mieszać łyżką lub użyć robota kuchennego Mieszamy około 5 minut.
2. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Ciasto powinno nieco podrosnąć.
3. Następnie przekładamy ciasto do foremek (stosownie przygotowanych, czyli natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia). Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Ciasto powinno dość szybko rosnąć więc już nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleby pieczemy przez 1 godzinę.
1. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w dużej misce. Ciasto będzie raczej luźne i lepkie więc możemy mieszać łyżką lub użyć robota kuchennego Mieszamy około 5 minut.
2. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Ciasto powinno nieco podrosnąć.
3. Następnie przekładamy ciasto do foremek (stosownie przygotowanych, czyli natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia). Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Ciasto powinno dość szybko rosnąć więc już nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleby pieczemy przez 1 godzinę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz