80 g mąki graham (typ 1850)
ok. 240 ml wody
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki drożdży instant
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15 minut ręcznie lub 10 minut robotem z odpowiednią końcówką).
2. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Formujemy bochenek. Układamy go na posypanym mąką papierze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15 minut ręcznie lub 10 minut robotem z odpowiednią końcówką).
2. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Formujemy bochenek. Układamy go na posypanym mąką papierze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
4. Pół godziny przed końcem wyrastania chleba wkładamy do piekarnika garnek żeliwny razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury.
5. Gdy już chleb wyrośnie (po mniej więcej godzinie) oprószamy go mąką.
6. Garnek żeliwny wyjmujemy z piekarnika (bardzo ostrożnie!), zdejmujemy pokrywkę, chwytając za krawędzie papieru do pieczenia przenosimy chleb do garnka żeliwnego (razem z papierem), zakrywamy pokrywką i chowamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut.
7. Po upieczeniu chleb minimum godzinę studzimy na kratce. Nie kroimy na ciepło. Chleb podczas stygnięcia uzyskuje jeszcze swoją właściwą strukturę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz