350 g mąki pszennej jasnej (typ 550, 650, 750)
150 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
300 g wody
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
po 2 łyżki: sezamu, siemienia lnianego i słonecznika
150 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
300 g wody
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
po 2 łyżki: sezamu, siemienia lnianego i słonecznika
2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą (razem z ziarnami) i wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut ręcznie lub 5-7 minut robotem kuchennym.
3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
4. Na 20 minut przed końcem wyrastania moczymy garnek rzymski razem z przykrywką.W całości wstawiamy do wody.
5. Jak ciasto wyrośnie to przekładamy je do natłuszczonego lub wyłożonego papierem do pieczenia garnka rzymskiego, zakrywamy pokrywkę i wstawiamy do zimnego piekarnia. Nastawiamy grzanie na 200 stopni i pieczemy chleb przez 1 godzinę. Jeśli po tym czasie byłby blady, to zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy go jeszcze 3-5 minut.
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz