Zaczyn:
100 g zakwasu
200 g mąki orkiszowej typ 1850
100 ml wody
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
100 g mąki żytniej typ 720
400 g mąki pszennej
230 ml wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
1. Składniki na zaczyn mieszamy łyżką aż się połączą i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin.
2. Pozostałe składniki dodajemy do zaczynu i wyrabiamy ciasto przez jakieś 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.
3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do dwóch keksówek. Ponownie przykrywamy i znowu zostawiamy na 1,5 godziny.
5. Pieczemy 10 minut w temperaturze 230 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
1. Składniki na zaczyn mieszamy łyżką aż się połączą i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin.
2. Pozostałe składniki dodajemy do zaczynu i wyrabiamy ciasto przez jakieś 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.
3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do dwóch keksówek. Ponownie przykrywamy i znowu zostawiamy na 1,5 godziny.
5. Pieczemy 10 minut w temperaturze 230 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz