wtorek, 13 września 2016
Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na żurku
Składniki na 2 bochenki:
440 g maki orkiszowej razowej typ 2000
200 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
7 g drożdży instant
400 ml zakwasu na żurek
ok. 200 ml wody
2 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
1. Wszystkie składniki dodajemy do dużej miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minuit robotem kuchennym.
2. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
3. Przekładamy ciasto do dwóch foremek i znów przykrywamy na 1 godzinę.
4. Tuż przed wsadzeniem do piekarnika lekko oprószamy mąką. Pieczemy przez 45 minut w 190 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
domowy chleb jest najlepszy!
OdpowiedzUsuń