sobota, 24 września 2016

Chleb żytni na żurku

Chleb żytni na żurku

500 g mąki żytniej typ 720
400 ml żurku
100 g aktywnego zakwasu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
20 g słodu jęczmiennego
2 duże ząbki czosnku (takie naprawdę duże, takie jak 4 małe/średnie)
5 g świeżych drożdży (taka malutka kuleczka)
2 łyżki oleju
białko i mleko do posmarowania - na glazurę
     
1. Czosnek przeciskamy przez praskę, dojemy resztę składników i łyżką (lub przy pomocy robota kuchennego) wyrabiamy ciasto. Tylko do połączenia się składników, 2-3 minuty.

2. Miskę z ciastem zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 12 godzin.

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 12 godzin.

4. Smarujemy wierzch białkiem rozrobionym z odrobiną mleka i pieczemy 1,5 godziny w 200 stopniach.

5. Nie jemy na ciepło. Wyjmujemy na kratkę i czekamy aż porządnie, zupełnie przestygnie. Na ciepło może być bardzo klejący w środku, dopiero jak wystygnie (najlepiej poczekać do następnego dnia) nabiera swojej formy i właściwości.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz