500 g mąki pszennej
300 ml wody
7 g drożdży instant
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.
2. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości (na mniej więcej godzinę).
3. Formujemy bochenek. Przekładamy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, lekko oprószamy mąką i znowu zostawiamy pod przykryciem na 1-1,5 godziny, aż porządnie wyrośnie.
4. Piekarnik nagrzany do 200 stopni spryskujemy wodą ze spryskiwacza i wkładamy od razu blachę z chlebem. Pieczemy 40 minut.
Smacznego!
Nice, chociaż ciekawe od czego różni się od tego który codziennie kupuję w POLO
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie znam chleba z Polo ;)
Usuń