Składniki na 2 bochenki:
700 g mąki pszennej
170 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
300 ml mleka
300 ml wody
30 g roztopionego masła
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
10 g drożdży instant
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i intensywnie wyrabiamy przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.
2. Wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
3. Formujemy dwa bochenki. Oprószamy mąką i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut.
4. Tuż przed włożeniem do piekarnika nacinamy chleb ukośnie ostrym nożem w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.
5. Od razu po wyjęciu z piekarnika spryskujemy bochenki wodą, np. przy pomocy spryskiwaczki do kwiatów i studzimy na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz