niedziela, 4 września 2016

Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy
 
Składniki na 2 małe bochenki:
500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
10 g drożdży instant
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
480 ml wody
Mieszanka ziaren:
50 g słonecznika
20 g siemienia lnianego
20 g sezamu 
     
1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zostawiamy tylko 3 łyżki ziaren, na koniec posypiemy nimi chleb. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym. Ciasto może się kleić więc lepszy będzie robot.. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
 
2. Po tym czasie przekładamy do dwóch małych natłuszczonych foremek (lub jednej dużej) i znowu zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem.
 
3. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy chleby 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
 
4. Po upieczeniu studzimy na kratce. Tego chleba nie da się kroić na ciepło.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz