250 g mąki ryżowej
50 g mąki sojowej
175 g mąki pszennej pełnoziarnistej
40 g siemienia lnianego
300 ml wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka oleju z pestek winogron
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1. Siemię lniane prażymy na suchej patelni przez 1-2 minuty. Następnie czekamy aż przestygnie.
2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 10 minut.
3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Przekładamy ciasto do foremki (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia).
5. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
6. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz