Zaczyn:
70 g aktywnego zakwasu żytniego
115 ml wody
100 g mąki orkiszowej razowej
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
300 ml wody
3 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki miodu
420 g mąki orkiszowej razowej
1. Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy ze sobą w misce, miskę przykrywamy (folią spożywczą, czy po prostu ściereczką) i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin.
2. Składniki na ciasto dodajemy do miski z zaczynem i mieszamy łyżką lub robotem kuchennym około 10 minut.
3. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 7-8 godzin.
4. Pieczemy chleb przez 15 minut w 230 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz