225 ml wody
30 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto powinno być idealnie elastyczne, w ogóle nie powinno przywierać do dłoni.
2. Po wyrobieniu wkładamy je do miski i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. Po tym czasie przez kilka sekund jeszcze je ugniatamy i dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy bułkę, lekko spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem lub żyletką z wierzchu i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 40 minut.
5. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
Nie są za ciężkie te pszenne bułki?
OdpowiedzUsuńNie. Są po prostu sycące, nie tak nadmuchane powietrzem jak większość sklepowych. Wciąż pozostają puszyste jak bułki.
UsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuń