czwartek, 29 grudnia 2016

Bułki pszenne

www.chleby.info

450 g mąki pszennej
225 ml wody
30 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
     
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto powinno być idealnie elastyczne, w ogóle nie powinno przywierać do dłoni.

2. Po wyrobieniu wkładamy je do miski i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. 

3. Po tym czasie przez kilka sekund jeszcze je ugniatamy i dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy bułkę, lekko spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

4. Oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem lub żyletką z wierzchu i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 40 minut.

5. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Nie są za ciężkie te pszenne bułki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Są po prostu sycące, nie tak nadmuchane powietrzem jak większość sklepowych. Wciąż pozostają puszyste jak bułki.

      Usuń