środa, 7 grudnia 2016

Chleb żytni na drożdżach z kawą i pieprzem

www.chleby.info

300 g mąki żytniej chlebowej typ 720
250 ml wody
70 g siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki kawy
10 g drożdży instant
1 łyżeczka grubo zmielonego czerwonego pieprzu
     
1. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto przez 3-4 minuty, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie się bardzo kleiło więc najlepiej użyć robota kuchennego (robotem wyrabiamy 2-3 minuty)

2. Po wyrobieniu przekładamy do keksówki (lub innej formy, w której chcemy piec chleb). Takiej o pojemności 1 litra. Mokrymi dłońmi wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika.

3. Piekarnik nastawiamy na 40-45 stopni i zostawiamy chleb na około 2 godziny. Musi wyrosnąć mniej więcej do krawędzi formy.

4. Jak wyrośnie to ustawiamy czas na 45 minut, temperaturę na 200 stopni i czekamy.

5. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i czekamy aż zupełnie ostygnie. Kroimy po całkowitym ostygnięciu.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz