poniedziałek, 31 października 2016

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

100 g zakwasu
350 ml wody
350 g mąki żytniej typ 720
130 g mąki pszennej typ 650
1,5 łyżeczki soli
garść ulubionych ziaren (u nas pestki dyni i płatki czosnku)
     

niedziela, 30 października 2016

Chleb z San Francisco

Chleb z San Francisco

400 g mąki pszennej (typ 550 lub 650)
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
250 g aktywnego zakwasu żytniego
375 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki octu balsamicznego
mleko do posmarowania chleba
     

sobota, 29 października 2016

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z orzechami

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z orzechami

300 g mąki żytniej typ 2000
150 g mąki pszennej typ 550
100 g zakwasu żytniego
500 ml wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
100 g orzechów laskowych
     

piątek, 28 października 2016

Chleb na zakwasie z żurawiną

Chleb na zakwasie z żurawiną

300 g mąki pszennej typ 550
200 g mąki żytniej typ 2000
100 g zakwasu żytniego
400 ml wody
100 g suszonej żurawiny
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
     

czwartek, 27 października 2016

Chleb na zakwasie z oliwkami

Chleb na zakwasie z oliwkami

Zaczyn:
200 g mąki żytniej typ 720
200 g wody
80 g aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:
300 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki pszennej typ 550
300 ml wody
cały zaczyn
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
100 g zielonych oliwek
     

środa, 26 października 2016

Chleb firmowy (pszenny chleb na zakwasie)

Chleb firmowy (pszenny chleb na zakwasie)

300 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej typ 750)
180 ml wody
90 g zakwasu żytniego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
     

wtorek, 25 października 2016

Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem

Zaczyn:
100 g aktywnego zakwasu żytniego
130 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)
250 g wody

Ciasto właściwe:
500 g mąki pszennej
cały zaczyn
350 ml wody
100 g słonecznika
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
     

poniedziałek, 24 października 2016

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasiwe

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasiwe

Składniki na 2 bochenki:

Zaczyn:
540 g mąki żytniej typ 2000
540 ml wody
220 g zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:
345 g mąki żytniej typ 2000
450 g mąki orkiszowej typ 2000
600 ml wody
4 łyżeczki soli
150 g ziaren słonecznika
     

niedziela, 23 października 2016

Francuski chleb pszenny na zakwasie

Francuski chleb pszenny na zakwasie

Składniki na 2 małe bochenki lub jeden wielki:

Zaczyn:
40 g zakwasu
140 g mąki pszennej
10 g mąki żytniej typ 2000
90 g wody

Ciasto właściwe:
800 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej typ 2000
450 g wody
2 łyżeczki soli
cały zaczyn
     

sobota, 22 października 2016

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Zaczyn:
100 g zakwasu
100 g mąki żytniej typ 720
50 g mąki żytniej typ 2000
150 ml wody

"Zasmażka":
150 g mąki żytniej typ 720
350 ml wody

Ciasto właściwe:
zaczyn
"zasmażka"
480 ml wody
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
500 g mąki orkiszowej typ 850
500 g mąki żytniej typ 720
     

piątek, 21 października 2016

Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na zakwasie

Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na zakwasie

Na 2 bochenki:

Zaczyn:
100 g zakwasu
200 g mąki orkiszowej typ 1850
100 ml wody

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
100 g mąki żytniej typ 720
400 g mąki pszennej
230 ml wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
     

czwartek, 20 października 2016

Chleb orkiszowy na zakwasie

Chleb orkiszowy na zakwasie

500 g mąki orkiszowej jasnej typ 750
165 g zakwasu żytniego
300 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
olej do posmarowania chleba
     

środa, 19 października 2016

Chleb orkiszowy na zakwasie

Chleb orkiszowy na zakwasie

500 g mąki orkiszowej jasnej typ 750
300 ml wody
150 g zakwasu żytniego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
     

wtorek, 18 października 2016

Chleb na zakwasie z mąką owsianą

Chleb na zakwasie z mąką owsianą

I faza zaczynu:
50 g zakwasu żytniego
60 g mąki żytniej
60 g wody

Wymieszać, przykryć, odstawić na 6-8 godzin

II faza zaczynu:
ciasto z pierwszego etapu
60 g mąki żytniej
50 g wody

Wymieszać, przykryć, odstawić na 8-12 godzin

III faza zaczynu:
ciasto z drugiego etapu
60 g mąki żytniej
60 g wody

Wymieszać, przykryć, odstawić na 4-5 godzin

Ciasto chlebowe:
cały przygotowany wcześniej zaczyn
270 g mąki pszennej typ 750
130 g mąki typ 2000
200 g mąki pszennej typ 2000
75 g mąki owsianej razowej
400 ml wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
     

poniedziałek, 17 października 2016

Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

500 g maki pszennej
300 ml wody
150 zakwasu żytniego
2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
1 łyżeczka cukru

odrobina oleju do posmarowania chleba
mąka do posypania chleba
     

niedziela, 16 października 2016

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Zaczyn:
100 g mąki orkiszowej typ 1850
100 g mąki żytniej typ 720
50 g mąki żytniej typ 2000
150 g zakwasu żytniego
150 ml wody

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
400 g mąki orkiszowej typ 850
300 ml wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
     

sobota, 15 października 2016

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z cebulą i natką pietruszki

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z cebulą i natką pietruszki

Składniki na 2 bochenki:

Zaczyn:
100 g aktywnego zakwasu żytniego
180 g mąki żytniej typ 2000
180 g wody

Ciasto:
600 g mąki pszennej chlebowej typ 750
200 g mąki żytniej typ 2000
210 ml wody
2 łyżki oliwy
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki maku do ciasta + 2 łyżeczki maku do posypania chleba
     

piątek, 14 października 2016

Chleb żytni

Chleb żytni

250 g maki żytniej typ 720
250 g mąki żytniej typ 2000
150 g zakwasu żytniego
250 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
     

czwartek, 13 października 2016

Chleb orkiszowy na zakwasie

Chleb orkiszowy na zakwasie

Zaczyn:
70 g aktywnego zakwasu żytniego
115 ml wody
100 g mąki orkiszowej razowej

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
300 ml wody
3 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki miodu
420 g mąki orkiszowej razowej
     

środa, 12 października 2016

Chleb orkiszowy z sezamem

Chleb orkiszowy z sezamem

400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu
nasiona sezamu do posypania
odrobina mleka do posmarowania chleba
     

wtorek, 11 października 2016

Chleb pszenno-żytni z naczynia żeliwnego

Chleb pszenno-żytni z naczynia żeliwnego

320 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
80 g mąki graham (typ 1850)
ok. 240 ml wody
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki drożdży instant
     

Chleb tostowy dla leniwych

Chleb tostowy dla leniwych

340 g mąki pszennej
200 ml wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
30 g ziaren słonecznika
odrobinę oleju do posmarowania chleba
     

poniedziałek, 10 października 2016

Chleb z suszonymi pomidorami

Chleb z suszonymi pomidorami

Składniki na 2 bochenki:
600 g mąki pszennej typ 650, 750
25 g świeżych drożdży
300 ml mleka
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki soli
1 łyżka (może być z górką) gęstego przecieru pomidorowego
60 g suszonych pomidorów
5 łyżek zalewy z suszonych pomidorów
5 łyżek oliwy z oliwek
1 duża cebula
     

niedziela, 9 października 2016

Chleb na żurku

Chleb na żurku

500 g mąki pszennej typ 550 lub nieco wyższy
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
75 gram mąki żytniej typ 720)
25 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
2 łyżki słonecznika
1,5 łyżki siemienia lnianego
330 ml żurku
     

sobota, 8 października 2016

Chleb z orzechami i płatkami owsianymi

Chleb z orzechami i płatkami owsianymi

550 g mąki pszennej
115 g płatków owsianych (plus trochę do posypania)
15 g masła
150 ml mleka
200 ml wody
2 łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży
2 łyżki miodu
80 g orzechów laskowych
     

piątek, 7 października 2016

Chleb na zakwasie z orzechami laskowymi

Chleb na zakwasie z orzechami laskowymi

190 g mąki pszennej
135 g mąki pszennej razowej
135 g zakwasu
8 g drożdży świeżych
1 ziemniak (po obraniu około 100 g)
160 g wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
70 g orzechów laskowych
     

czwartek, 6 października 2016

Klasyczny chleb żytni

Klasyczny chleb żytni

375 g mąki żytniej typ 720
20 g drożdży
250 ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki słonecznika - do posypania po wierzchu 
     

środa, 5 października 2016

Chleb Dukana

Chleb Dukana
 
3 jajka
kostka chudego twarogu (250 gram)
6 łyżek otrębów owsianych
4 łyżki otrębów pszennych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cebula
zioła: bazylia, majeranek, czosnek granulowany
szczypta pieprzu i soli
     

wtorek, 4 października 2016

Biały chleb na zakwasie

Biały chleb na zakwasie
 
500 g mąki pszennej typ 750
1 płaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży
150 g zakwasu żytniego 
     

poniedziałek, 3 października 2016

Pikantny chleb z kawą i chili

Pikantny chleb z kawą i chili
 
400 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki pszennej typ 2000
250 ml wody
20 g świeżych drożdży
1 papryczka chili
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki miodu
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
     

niedziela, 2 października 2016

Chleb pszenno-żytni z kaparami

Chleb pszenno-żytni z kaparami

Składniki na 2 bochenki:
300 g mąki pszennej typ 650
200 g mąki żytniej typ 720
100 g kaparów wraz z zalewą
300 ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
20 g świeżych drożdży
     

sobota, 1 października 2016

Chleb z płatkami gryczanymi i żurawiną

Chleb z płatkami gryczanymi i żurawiną

500 g mąki pszennej
120 g płatków gryczanych
20 g świeżych drożdży
200 ml gorącej wody
200 ml zimnego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
50 g suszonej żurawiny