piątek, 30 września 2016

Chleb orkiszowy z kawą na ziemniakach

Chleb orkiszowy z kawą na ziemniakach

150 g mąki pszennej typ 2000
150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750
2 łyżki oleju
80 ml mleka
20 g świeżych drożdży
2 ziemniaki (około 250 g przed ugotowaniem i obraniem)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
3 łyżeczki kawy rozpuszczanej
     

czwartek, 29 września 2016

Chleb pszenny z otrębami owsianymi, śliwkami i żurawiną

Chleb pszenny z otrębami owsianymi, śliwkami i żurawiną

Składniki na 2 bochenki:
600 g maki pszennej
100 g otrębów owsianych (plus trochę do posypania)
40 ml oleju roślinnego
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru
380 ml wody
50 g żurawiny
70 g śliwek suszonych
     

środa, 28 września 2016

Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika

Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika

300 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej typ 2000
200 ml wody
100 ml mleka
20 g świeżych drożdży
100 g pestek słonecznika
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
     

wtorek, 27 września 2016

Słodko pikantny chleb orkiszowy

Słodko pikantny chleb orkiszowy

500 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750
350 ml maślanki
20 g świeżych drożdży
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soli
1 suszona pikantna papryczka chili
     

poniedziałek, 26 września 2016

Chleb cebulowy

Chleb cebulowy

400 g mąki pszennej
250 ml wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
12 g świeżych drożdży
1 cebula
     

niedziela, 25 września 2016

Chleb z mąki ryżowej

Chleb z mąki ryżowej

250 g mąki ryżowej
50 g mąki sojowej
175 g mąki pszennej pełnoziarnistej
40 g siemienia lnianego
300 ml wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka oleju z pestek winogron
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
     

sobota, 24 września 2016

Chleb żytni na żurku

Chleb żytni na żurku

500 g mąki żytniej typ 720
400 ml żurku
100 g aktywnego zakwasu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
20 g słodu jęczmiennego
2 duże ząbki czosnku (takie naprawdę duże, takie jak 4 małe/średnie)
5 g świeżych drożdży (taka malutka kuleczka)
2 łyżki oleju
białko i mleko do posmarowania - na glazurę
     

piątek, 23 września 2016

Chleb ziemniaczany

Chleb ziemniaczany

Składniki na 2 bochenki:
800 g mąki pszennej
440 ml wody
14 g drożdży instant (5-6 płaskich łyżeczek)
2 łyżeczki cukru
2-3 roztłuczone ugotowane ziemniaki (200-220 g)
10 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
jajko do posmarowania chleba
     

czwartek, 22 września 2016

Chleb tostowy

Chleb tostowy

Składniki na 2 bochenki:
660 g mąki pszennej
400 ml wody
14 g drożdży instant (ok. 6 płaskich łyżeczek)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
     

środa, 21 września 2016

Miękki chleb pszenny

Miękki chleb pszenny

Składniki na 2 bochenki:
600 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej typ 2000
8 g drożdży instant (około 3 płaskich łyżeczek)
2 łyżeczki cukru
350 ml wody
40 g miodu
40 g masła
2 łyżeczki soli
     

wtorek, 20 września 2016

Chleb francuski

Chleb francuski

Składniki na 2 bochenki:
1100 g mąki pszennej
3 łyżeczki soli
2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
30 g miękkiego masła
700 ml ciepłej wody
     

poniedziałek, 19 września 2016

Chleb tygrysi (Dutch Crunch Bread)

Chleb tygrysi (Dutch Crunch Bread

Zaczyn:
90 g mąki
55 ml wody
7 g drożdży instant
2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczka soli

Ciasto na chleb:
cały zaczyn
500 g mąki pszennej
100 g ciepłej wody
230 g ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju sezamowego

Tygrysia skorupka:
7 g drożdży instant
125 ml ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju sezamowego
1/2 łyżeczka soli
120 g mąki ryżowej
     

niedziela, 18 września 2016

Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na zakwasie

Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na zakwasie

Na 2 bochenki:

Zaczyn:
100 g zakwasu
200 g mąki orkiszowej typ 1850
100 ml wody

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
100 g mąki żytniej typ 720
400 g mąki pszennej
230 ml wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
     

sobota, 17 września 2016

Chleb serowy z oliwkami i suszonymi pomidorami

Chleb serowy z oliwkami i suszonymi pomidorami

Składniki na 2 bochenki:
800 g mąki pszennej
500 ml wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki drożdży instant
50 g startego sera (jakiegokolwiek)
50 g oliwek
50 g suszonych pomidorów
4 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
     

piątek, 16 września 2016

Chleb pszenno-żytni z ziarnami z garnka rzymskiego

Chleb pszenno-żytni z ziarnami z garnka rzymskiego

350 g mąki pszennej jasnej (typ 550, 650, 750)
150 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
300 g wody
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
po 2 łyżki: sezamu, siemienia lnianego i słonecznika
     

czwartek, 15 września 2016

Chleb orkiszowy ze szczypiorkiem

Chleb orkiszowy ze szczypiorkiem

Chleb orkiszowy ze szczypiorkiem
Na 2 bochenki:
400 g mąki orkiszowej typ 550
170 g mąki orkiszowej typ 850
170 g mąki orkiszowej typ 1850
475 ml maślanki
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
8 g suszonych drożdży
pęczek szczypiorku 
     

środa, 14 września 2016

Chleb pszenno-żytni z orkiszem z garnka rzymskiego

Chleb pszenno-żytni z orkiszem z garnka rzymskiego

400 g mieszanki mąki pszennej typ 650 (lub 750)
170 g maki żytniej typ 720400 g mleka zsiadłego
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
20 g świeżych drożdży
     

wtorek, 13 września 2016

Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na żurku

Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na żurku

Składniki na 2 bochenki:
440 g maki orkiszowej razowej typ 2000
200 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
7 g drożdży instant
400 ml zakwasu na żurek
ok. 200 ml wody
2 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli 

     

poniedziałek, 12 września 2016

Chleb z kiszonym ogórkiem

Chleb z kiszonym ogórkiem

Składniki na 2 bochenki:
260 g mąki pszennej typ 750 (lub 850)
415 g mąki żytniej typ 720
290 g wody z kiszonych ogórków
1 duży kiszony ogórek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka suszonego kopru
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
30 g świeżych drożdży
     

niedziela, 11 września 2016

Chleb orkiszowy z papryką z garnka rzymskiego

Chleb orkiszowy z papryką z garnka rzymskiego

500 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750
1 jajko
250 ml ciepłej wody
25 g oleju
30 g płatków czerwonej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
sezam do posypania chleba
     

sobota, 10 września 2016

Chleb pszenny na drożdżach

Chleb pszenny na drożdżach

Składniki na 2 bochenki:
700 g mąki pszennej
170 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
300 ml mleka
300 ml wody
30 g roztopionego masła
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
10 g drożdży instant
     

piątek, 9 września 2016

Najprostszy chleb pszenny

Najprostszy chleb pszenny

500 g mąki pszennej
300 ml wody
7 g drożdży instant
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
     

czwartek, 8 września 2016

Chleb pszenny z oliwkami i estragonem

Chleb pszenny z oliwkami i estragonem
 
Składniki na 2 bochenki:
1 kg mąki pszennej
615 ml wody
75 g oliwek
3 łyżeczki estragonu
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
10 g drożdży instant
     

środa, 7 września 2016

Chleb pszenny z makiem

Chleb pszenny z makiem
 
Składniki na 2 bochenki:
500 g mąki pszennej typ 550
500 g mąki tortowej typ 450
200 g mąki pszennej razowej typ 1850 (graham)
4 łyżeczki soli
14 g drożdży instant
700 g letniej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
5 łyżek maku 
     

wtorek, 6 września 2016

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki
 
Składniki na 2 bochenki:
1 kg mąki pszennej
630 ml wody
75 g suszonych pomidorów
1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
10 g drożdży instant 
     

poniedziałek, 5 września 2016

Chleb półrazowy

Chleb półrazowy
 
Składniki na 2 bochenki:
400 g mąki pszennej typ 550
600 g mąki pszennej graham (typ 1850)
700 ml letniej wody
4 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka cukru
60 g miękkiego masła 
     

niedziela, 4 września 2016

Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy
 
Składniki na 2 małe bochenki:
500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
10 g drożdży instant
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
480 ml wody
Mieszanka ziaren:
50 g słonecznika
20 g siemienia lnianego
20 g sezamu 
     

sobota, 3 września 2016

Chleb pszenny z siemieniem lnianym

Chleb pszenny z siemieniem lnianym

Składniki na 2 bochenki:
700 g mąki pszennej typ 550
3 łyżeczki soli
150 g siemienia lnianego
80 g płatków owsianych
700 g letniej wody
18 g drożdży instant (ok. 50 g świeżych)
1 łyżeczka cukru
     

piątek, 2 września 2016

Chleb cebulowy

Chleb cebulowy

Składniki na 2 bochenki:
1 kg mąki pszennej
520 ml wody
2-3 cebule (250 g)
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
8 g drożdży instant
     

czwartek, 1 września 2016

Chleb pszenny z naczynia żeliwnego

Chleb pszenny z naczynia żeliwnego

320 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
80 g mąki graham (typ 1850)
ok. 240 ml wody
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki drożdży instant
     

Chleb pszenno-orkiszowo-owsiany

Chleb pszenno-orkiszowo-owsiany

200 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki orkiszowej razowej
100 g mąki owsianej
250 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych)

Na wierz chleba:
2 łyżki miodu płynnego
3 łyżki otrębów (pszennych lub żytnich)