środa, 31 sierpnia 2016

Chleb szwajcarski z garnka żeliwnego

Chleb szwajcarski z garnka żeliwnego
 
600 g mąki pszennej (typ 650)
360 g wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki suchych drożdży (albo 20-25 g świeżych)
     

Chleb pszenny

Chleb pszenny
 
400 g mąki pszennej
240 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
jajko i mleko (do posmarowania chleba)
     

wtorek, 30 sierpnia 2016

Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem na drożdżach

Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem na drożdżach

Składniki na dwa małe bochenki:
250 g mąki żytniej typ 720
300 g mąki pszennej typ 650
375 ml wody
6 g drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych)
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
100 gram ziaren słonecznika (plus odrobina do posypania chleba)
     

Chleb z San Francisco

Chleb z San Francisco

400 g mąki pszennej (typ 550 lub 650)
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
250 g aktywnego zakwasu żytniego
375 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki octu balsamicznego
mleko do posmarowania chleba
      

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

Na dwa bochenki:
500 g mąki pszennej
100 ml wody
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
70 g pestek dyni (plus trochę do posypania pieczywa)
     

Wieloziarnisty chleb pszenno-żytni

Wieloziarnisty chleb pszenno-żytni

600 ml wody
200 ml maślanki
300 g pełnoziarnistej mąki żytniej (typ 2000)
250 g mąki pszennej
150 ml jasnego piwa
300 g płatków owsianych
225 g siemienia lnianego
150 g ziaren słonecznika
115 g sezamu
30 g soli
10 g świeżych drożdży
     

niedziela, 28 sierpnia 2016

Bezglutenowy chleb amarantusowy

Bezglutenowy chleb amarantusowy
 
110 g mąki z amarantusa
210 g mąki ryżowej
140 g mąki gryczanej
130 g mąki ziemniaczanej
500 ml wody
9 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 łyżka czarnuszki
     

Chleb orkiszowo-pszenno-żytni z wieloma ziarnami

Chleb orkiszowo-pszenno-żytni z wieloma ziarnami
 
100 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki pszennej razowej typ 2000
200 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
200 g mąki żytniej chlebowej typ 720
400 ml wody
50 g sezamu
50 g siemienia lnianego
50 g ziaren słonecznika
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
10 g drożdży instant
     

sobota, 27 sierpnia 2016

Bułki orkiszowe

Bułki orkiszowe

500 g mąki orkiszowej typ 550
275 ml mleka
6 g suszonych drożdży (lub około 20-25 g świeżych)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżeczki wody i 1 łyżeczka cukru - na glazurę
     

Bezglutenowy chleb ryżowo-kukurydziany

Bezglutenowy chleb ryżowo-kukurydziany

150 g mąki ryżowej
150 g mąki kukurydzianej
400 ml wody
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki czarnego sezamu
2 łyżki białego sezamu
    

piątek, 26 sierpnia 2016

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta


Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta
 
ciasto francuskie
szpinak
czosnek
ser feta
pieprz

     

Rogale z ciasta francuskiego


Rogale z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie
powidła śliwkowe
miód
cukier trzcinowy
     

czwartek, 25 sierpnia 2016

Drożdżowe paluchy z żółtym serem

Drożdżowe paluchy z żółtym serem

195 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
90 g mąki pszennej typ 550
6 g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
65 g mleka
75 g "water roux" - przepis poniżej
45 g roztopionego masła

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka na glazurę
suszona, sproszkowana papryka
około 90-100 g żółtego sera do posypania
     

Bułki supełki

Bułki supełki

125 ml wody
125 ml mleka
540 g mąki tortowej, typ 450-480
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
85 g oleju
40 g świeżych drożdży

Dodatkowo:
1 jajko i mleko (na glazurę, do posmarowania)
pestki dyni, mak, siemię lniane lub inne ziarna do posypania bułek
     

środa, 24 sierpnia 2016

Chałka z migdałami

Chałka z migdałami

Chałka z migdałami

Na 3 chałki:
1 kg mąki tortowej
40 g świeżych drożdży
2 jajka
400 ml mleka
6 łyżek białego cukru
100 g masła
1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
cukier trzcinowy i płatki migdałowe do posypania

1 jajko na glazurę
     

Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu

Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu

340 g mąki pszennej
190 ml mleka
3 łyżki cukru
15 g świeżych drożdży
40 g roztopionego masła
1 żółtko
konfitura z czarnego bzu
1 żółtko wymieszane z odrobiną wody do posmarowania bułek
     

wtorek, 23 sierpnia 2016

Bagietki z siemieniem lnianym na zakwasie

Bagietki z siemieniem lnianym na zakwasie

500 g mąki tortowej
150 g zakwasu żytniego
250 ml wody
1 łyżeczka soli
1 (nawet może być niecała) łyżeczka suszonych drożdży
4 łyżki siemienia lnianego
     

Croissanty

Croissanty

Zaczyn:
70 g mąki pszennej tortowej
10 g świeżych drożdży
65 g mleka (w temperaturze pokojowej)

Ciasto:
85 g wody
85 g masła (stopionego i wystudzonego)
8 g drobnej soli
55 g cukru pudru
340 g mąki pszennej tortowej
15 g świeżych drożdży
250 g masła

Do posmarowania wierzchu:
1 jajko (rozbełtane)
     

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Bagietki z sezamem

Bagietki z sezamem

1 kg mąki pszennej typ 550
250 ml mleka
300 ml wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki suchych drożdży (lub 20 g świeżych)
2 łyżeczki soli
4 łyżki sezamu
     

Bułki pszenno-orkiszowe na drożdżach

Bułki pszenno-orkiszowe na drożdżach

225 g maki pszennej typ 550
150 g mąki orkiszowej typ 2000
7 g drożdży instant
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
200 ml letniej wody
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka suszonego oregano
     

niedziela, 21 sierpnia 2016

Bułki śniadaniowe

Bułki śniadaniowe

500 g mąki tortowej
270 ml wody
6 g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
1 łyżeczka soli
pół szklanki wody
     

Orkiszowe bułki nadziewane dżemem mandarynkowym

Orkiszowe bułki nadziewane dżemem mandarynkowym

520 g mąki orkiszowej typ 550
6 g suszonych drożdzy
2 jajka
200 ml mleka
3 łyżki cukru
50 g masła
1 łyżeczka soli
marmolada mandarynkowa (lub inna) do nadzienia bułek
     

sobota, 20 sierpnia 2016

Bułki kajzerki kukurydziane

Bułki kajzerki kukurydziane

300 ml mleka
150 g mąki kukurydzianej
400 g maki pszennej
20 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki syropu klonowego
50 g masła

Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek
     

Bułki orkiszowe na piwie

Bułki orkiszowe na piwie

Składniki na 12 bułek:
500 g mąki orkiszowej typ 550
250 g mąki orkiszowej typ 1850
250 ml jasnego piwa
100 ml wody
20 g świeżych drożdży
50 g masła
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
ulubione ziarna do posypania bułek
     

piątek, 19 sierpnia 2016

Rogale

Rogale

500 g mąki pszennej
250 ml wody
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
     

Podłużne bułki pszenne

Podłużne bułki pszenne

500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
250 ml wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)
     

czwartek, 18 sierpnia 2016

Bułki grahamki

Bułki grahamki

170 g mąki pszennej typ 650
320 g mąki graham (typ 1850)
ok. 315 ml wody
2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
     

Bułki żytnie ze słonecznikiem

Bułki żytnie ze słonecznikiem

Na ciasto:
250 g mąki żytniej typ 720
250 g mąki żytniej typ 2000
275 ml wody
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
4 łyżki ziaren słonecznika

Dodatkowo:
4 łyżki ziaren słonecznika - do posypania bułek
     

środa, 17 sierpnia 2016

Chałka

Chałka

250 ml ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży (albo 20-25 g świeżych)
60 g miodu
20 ml oliwy z oliwek
1 jajko (plus jeszcze jedno do posmarowania chałek)
1 płaska łyżeczka soli
550 g mąki pszennej
mak/sezam do posypania
     

Cebularze

Cebularze


NA FARSZ:
5 dużych cebul
6 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
4 łyżeczki maku

NA CIASTO:
500 g mąki
15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)
2 łyżeczki cukru
1 jajko
1 szklanka letniego mleka
2 łyżeczki soli
60 g masła lub margaryny

DODATKOWO:
1 jajko do posmarowania

     

wtorek, 16 sierpnia 2016

Szybkie bułki śniadaniowe (na zakwasie)

Szybkie bułki śniadaniowe (na zakwasie)

300 g mąki pszennej
150 ml wody
90 g aktywnego zakwasu żytniego
1 łyżeczka (3-4 g) drożdży instant
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
     

Łatwe bułki pszenne

Łatwe bułki pszenne

500 g mąki pszennej typ 550 (lub 650)
140 ml mleka
140 ml wody
15 g świeżych drożdży
40 g masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
     

poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

300 g mąki pszennej
130 ml mleka
1 łyżeczka suchych drożdży (lub 15 g świeżych)
50 g cukru
60 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli
1 jajko

Dodatkowo:
1 żółtko + odrobina mleka do posmarowania bułek
6 śliwek
trochę cukru do śliwek
     

Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

Na ciasto:
340 g mąki pszennej
190 ml mleka
3 łyżki cukru
15 g świeżych drożdży
40 g roztopionego masła
1 żółtko

Dodatkowo:
budyń waniliowy
1 jajko do posmarowania bułek

Na lukier:
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
ok. 6 łyżek cukru pudru
     

niedziela, 14 sierpnia 2016

Bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim

Bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim

350 g mąki pszennej
90 ml mleka
90 ml wody
30 g roztopionego masła
4 duże ząbki czosnku
3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
5 g drożdży instant
     

Rogale solanki

Rogale solanki


500 g mąki pszennej typ 650
1 jajko
0,5 szklanki letniego mleka
0,5 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli
5 g drożdży instant
1 łyżeczka cukru

1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zwinięciem
jajko z odrobiną mleka do posmarowania rogali
sól morska gruboziarnista do posypania rogali

     

sobota, 13 sierpnia 2016

Bułgarski chlebek-słonecznik

Bułgarski chlebek-słonecznik

Bułgarski chlebek-słonecznik


Składniki da ciasto:
1 kg mąki pszennej
3 duże jajka
3 łyżki octu winnego
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
500 ml letniego mleka
12 g drożdży instant

Dodatkowo:
125 g roztopionego masła
kilka łyżek sezamu do posypania (lub słonecznika)
roztrzepane żółtko do posmarowania
     

Chałka doskonała

Chałka doskonała

Składniki na jedną dużą chałkę:
115 g mąki pszennej
115 g mąki pszennej tortowej
5 g drożdży instant
75 ml mleka
40 ml wody
1 jajko
30 g miękkiego masła
2 łyżeczki cukru
1 jajko do smarowania chałki

Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
     

piątek, 12 sierpnia 2016

Schiacciata, czyli płaski chleb toskański

Schiacciata, czyli płaski chleb toskański


400 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
125 ml letniej wody (zalecana temperatura 43 stopnie)
125 ml zimnej wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
75 ml oliwy plus oliwa do skropienia po upieczeniu
2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
gruboziarnista sól do posypania
      

Bagietki orkiszowe




Bagietki orkiszowe
Składniki na 4 sztuki:

700 g mąki orkiszowej typ 700
300 ml wody
60 g oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
30 g świeżych drożdży
      

Bułki śniadaniowe


Bułki śniadaniowe


Na 12 bułek:
600 g mąki tortowej (typ 450)
350 ml mleka
2 łyżeczki drożdży instant
75 g cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła jajko
     

Drożdżówki z domową masą makową

Drożdżówki z domową masą makową

MASA MAKOWA
250 g suchego maku
60 g miodu
100 g ulubionych bakalii (u nas daktyle, morele i śliwki)
25 g orzechów włoskich
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
50 g płatków migdałów
1 łyżeczka pasty waniliowej

DROŻDŻÓWKI
masa makowa z przepisu powyżej
20 g świeżych drożdży
60 g cukru
125 g mleka
340 g mąki pszennej
3 jajka
60 g masła
szczypta soli
     

czwartek, 11 sierpnia 2016

Najlepsze bułki do burgerów

Najlepsze bułki do burgerów

Na 6 dużych bułek:

500 g mąki
300 ml wody
35 g miękkiego masła
7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży)
10 g soli

     

Bułki do burgerów


Bułki do burgerów


Na 6 bułek:
400 g mąki

250 ml wody

8 g soli

3 g drożdży instant (około 1 łyżeczki)

1 jajko (do posmarowania bułek)

opcjonalnie jako dodatek:
 - 80 g czarnych grubo pokrojonych oliwek
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę i zrumienionego na patelni

- 80 g startego sera gruyère

- 120 g sera camembert pokrojonego w małą kostkę

- 100 g kiełbasy chorizo, drobno pokrojonej

- 80 g suszonych pomidorów, drobno pokrojonych

- 80 g drobno potłuczonych orzechów włoskich

- 1 kopiasta łyżka sproszkowanego curry